Web Analytics Made Easy - Statcounter

بیش از دو سال قبل، در روزهای پایانی نخستین ماه سال، دلار با نرخ ثابت 4200 تومانی در اقتصاد ایران متولد شد. نرخی که در ابتدا اعلام شد برای تمام نیازهای ارزی کشور و مردم خواهد بود اما پس از مدتی، در شانزدهم مردادماه 1397 و با رونمایی از بسته جدید ارزی مشخص شد که این ارز با هدف تنظیم بازار، تنها برای واردات 25 قلم کالای اساسی اختصاص خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش تابناک اقتصادی؛ اما در ادامه با ابلاغ وزیر وقت صمت، کالاهای دیگری نیز به این فهرست اضافه شد تا نشان دهد، دلار 4200 فعلاً قصد جدایی از اقتصاد ایران را ندارد. اقتصادی که با کاهش فروش نفت به دنبال تحریم‌های خصمانه دولت آمریکا علیه ملت ایران مواجه شده بود و پیش بینی می‌شد که دولت در ادامه کار خود، مجبور شود دایره کالاهای وارداتی با ارز دولتی را کوچک‌تر کند.

پیش بینی‌ای که از سال گذشته، به مرور در حال تحقق است و پس از خارج شدن گوشت، چایی، شکر، برنج و ... از لیست ارز دولتی، حالا نوبت به لاستیک و برخی اقلام دارویی رسیده است.

سیاستی که از نگاه فعالان بخش خصوصی مثبت بوده و نشان دهنده دوری از رانت در واردات برای گروهی خاص دارد. اما در مورد قدرت خرید اقشار کم درآمد، با شوک قیمتی همراه شده و خواهد شد. نمونه این اتفاق را در حذف چایی از دریافت ارز 4200 تومانی شاهد بودیم که به یکباره بازار با افزایش قیمت چایی مواجه شد.

اما حالا پس از گذشت حدود 2 سال از اجرای این سیاست، با وجود تاکید و درخواست مکرر بخش خصوصی از دولت مبنی بر حذف این رانت در واردات، شاهد هستیم که دولت به جدایی تدریجی دلار 4200 تومانی از اقتصاد ایران رضایت داده است، اما در زمانی که حذف این ارز و جایگزینی نرخ نیمایی برای واردات کالاهای مورد نظر، با شوک قیمتی قابل توجهی مواجه خواهد شد. دلیل این ادعا، تفاوت قابل توجه نرخ دلار 4200 با نرخ نیما در شرایط کنونی است. تفاوتی که به بیش از 4 برابر رسیده است. اگر دولت به توصیه بخش خصوصی و کارشناسان اقتصادی در سال گذشته و در زمانی که تفاوت نرخ نیمایی و دولتی، بسیار کمتر از شرایط فعلی بود، گوش کرده بود، حالا قدرت خرید مردم با این تغییرات، با کاهش چشمگیر روبرو نمی‌شد. در آن مقطع، نرخ نیمایی در محدوده 8 هزار تومان نوسان داشت و طبیعتاً تخصیص ارز نیما به جای دلار 4200 تومانی، بار تورمی کمتری نسبت به شرایط کنونی داشت و به مرور، قدرت خرید مردم نیز با تغییرات نرخ نیمایی همراه می‌شد.

از سویی دیگر، در دو سالی که بسیاری از کالاها با ارز 4200 وارد شده است، به اذعان فعالان بخش خصوصی، تولید داخلی را زمین زده است.

دکتر پدرام سلطانی در مصاحبه ای که در اسفندماه 1397 با خبرنگار تابناک اقتصادی داشت به این نکته اشاره و اظهار داشت:

"ما داریم با این سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالا‌های اساسی، تولید کننده داخلی را به زمین می‌زنیم و معنا و نتیجه این کار در آینده مشخص خواهد شد؛ زیرا اگر در آینده فشار تحریم باعث شود که ما در تأمین کالا‌های اساسی با سختی بیشتری مواجه شویم، باید به پشت جبهه‌ها که در داخل است، نگاه کنیم که متأسفانه با این برنامه و سیاست، به تولیدکننده داخلی لطمه زده‌ایم و دیگر توان تولید و تأمین کالا‌های اساسی به میزانی که ظرفیتشان است را نخواهند داشت و این نتیجه، بسیار زیان‌بارتر خواهد بود. این نوع سیاست ارزی، باعث رانت، فساد، زیر میزی و لطمه به تولید کالا‌های اساسی در داخل کشور شده است و ادامه این روش تأثیر مثبتی در معیشت مردم نخواهد داشت."

آنچه مسلم است، پیش بینی نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران از آینده این سیاست حالا به واقعیت تبدیل شده و شاهد حذف بسیاری از کالاها از لیست ارز دولتی هستیم. اما در زمانی که دلار نیمایی با افزایش 4 برابری نسبت به دلار دولتی قیمت گذاری می‌شود، نرخ تمام شده واردات کالاهای اساسی را با افزایش معناداری روبرو خواهد کرد و از سوی دیگر، عدم توجه به تولید داخلی بسیاری از این کالاها، حالا چالش اصلی برآورده کردن نیاز بازار با استفاده از تولیدکننده داخلی است. تولیدکننده ای که در 2 سال اخیر، با واردات کالا با ارز دولتی توان رقابت نداشته و از ظرفیت تولید خود کاسته است.

اما شاید سؤال بسیاری این باشد که چه تعداد کالا و در چه بخش‌ها و نیازهایی با ارز 4200 تومانی وارد کشور شده است؟

محمدرضا كلامی سخنگوی وقت ستاد تنظیم بازار در روزهای پایانی سال گذشته در گفتگو با روزنامه جام جم در پاسخ به این سؤال که:  

در دو سال اخیر مصوبه اولیه دولت برای واردات كالاهای اساسی با دلار 4200 تومانی چند بار اصلاحیه خورده است و فهرست كالاها تغییرات زیادی كرده است. هم‌اكنون چه كالاهایی ارز 4200 تومانی دریافت می‌كنند؟

اظهار داشت: هم‌اكنون تعداد كالاهای اساسی و ضروری مشمول ارز 4200 تومانی از تعداد انگشتان یك دست كمتر است و شامل برنج خارجی، نهاده‌های تولید گوشت مرغ و تخم‌مرغ، گوشت قرمز (شامل ذرت، جو، كنجاله سویا) روغن خام و دانه‌های روغنی، لاستیك سنگین و مواد اولیه تولید لاستیك است. بقیه این فهرست را مواد اولیه تولیدات كشاورزی اعم از داروهای دامی، كود شیمیایی و... به خصوص مواد اولیه دارو، برخی داروها و ملزومات ضروری اتاق‌های عمل تشكیل می‌دهد كه در کل از مجموع حدود 162 قلم كالا، 97 مورد آن (حدود 500 ردیف تعرفه) مربوط به وزارت بهداشت، حدود 23 مورد كالا (با 53 ردیف تعرفه) مرتبط با مواد اولیه تولید صنعتی و حدود 42 قلم كالا (99 ردیف تعرفه) مربوط به وزارت جهاد كشاورزی است.

حذف برنج، لاستیک و برخی اقلام دارویی از لیست بالا

با شروع سال جدید، خبرها و اظهارات افراد مسئول، نشان از حذف برنج، لاستیک و برخی اقلام دارویی از تخصیص ارز دولتی برای واردات دارد.

غلامحسن مهرعلیان مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل وزارت بهداشت از تغییر ارز دولتی به نیمایی برخی اقلام دارویی خبر داد.

براساس نامه صدیف بیگ‌زاده مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت به رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت تایر، ارز دولتی برای واردات لاستیک و مواد اولیه لاستیک حذف و ارز این گروه کالایی، نیمایی شده است. 

پیش از این نیز خبر حذف برنج از لیست ارز دولتی منتشر شده بود. هرچند در خصوص برنج، شایسته بود که سیاست گذار در زمینه تنظیم بازار، به متقاضی خرید برنج وارداتی به طور مشخص برنج هندی توجه ویژه ای داشته باشد. زیرا بسیاری از اقشار  کم درآمد در این سالها، خریدار برنج هندی بوده اند تا برنج ایرانی و حالا با تغییر نرخ نیما به جای نرخ دولتی، توان خرید از این قشر گرفته خواهد شد و بهتر بود در شرایط کنونی که بسیاری از خانواده با مشکلات اقتصادی متعددی در زمینه تامین مایحتاج ضروری خود دست و پنجه نرم می کنند، نگاه حمایتی ویژه ای از سوی متولیان امر صورت می گرفت. هرچند از سوی مسئولان ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت اخیرا تاکید شده است که بر عرضه برنج و تامین نیاز بازار، نظارت خواهد شد، اما به هر حال وقتی نرخ ارز وارداتی برنج از نرخ 4200 به کانال 16000 تومان جهش داشته باشد، افزایش چند برابری قیمت دور از ذهن نیست و متاسفانه بسیاری از خانواده ها در دهک پایین درآمدی با مشکل تامین برنح به عنوان یک کالای ضروری مواجه خواهند شد.

در مجموع، مروری بر روند تامین ارز دولتی برای واردت کالاهای اساسی و ضروری، نشان از تصمیم دولت برای محدود کردن لیست مورد نظر دارد. تصمیمی که بایستی چندین ماه زودتر گرفته می شد تا حداقل در این دو سال، منابع ارزی کشور در تقویت زیرساخت های تولید داخلی به کار گرفته می شد. همچنین در شرایطی که کسب و کارها و درآمد بسیاری از مردم در اثر شیوع ویروس کرونا، با محدودیت و کاهش قابل توجهی مواجه شده است، تغییر نرخ دولتی به نیما، تبعات تورمی در پی خواهد داشت و تدبیر ویژه از سوی دولت برای حمایت از این گروه، ضرورت دارد.

شاید اگر دولت، سال گذشته، به صدای بخش خصوصی و کارشناسان اقتصادی گوش کرده بود و تصمیم امروز را ماه ها پیش گرفته بود، تبعات منفی امروز این تصمیم را شاهد نبودیم. تبعاتی که ریشه در اختلاف معنادار نرخ دولتی و نیمایی در حال حاضر دارد. قطعا در مقطعی که نرخ نیما تنها دو برابر نرخ دولتی بود، توان مدیریت بازار و قدرت خرید مردم، میسر بود ولی در حال حاضر با نرخ گذاری دلار نیمایی در کانال 16 هزار تومان، باید انتظار تورمی فراتر از نرخ هدف گذاری بانک مرکزی یعنی 22 درصد را داشته باشیم. هرچند آنگونه که دنیای اقتصاد خبر داده بود، دولت به دنبال تعدیل تخصیص دلار 4200 تومانی است. بنابراین هدف تخصیصی دلار ۴۲۰۰ تومانی برای سال جاری به ۸ میلیارد دلار محدود می‌شود که در مقایسه با رقم تخصیصی پارسال، حدودا به نصف می‌رسد (۴۶ درصد کاهش)

 

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: سامانه سعدی غلامرضا تاجگردون اعتبارنامه نمایندگی کاظم دلخوش حسین محمد صالحی دلار ۴۲۰۰ تومانی واردات اقتصاد ایران سامانه سعدی غلامرضا تاجگردون اعتبارنامه نمایندگی کاظم دلخوش حسین محمد صالحی برخی اقلام دارویی کالا های اساسی دلار 4200 تومانی ارز 4200 تومانی اقتصاد ایران برای واردات تنظیم بازار واردات کالا مواد اولیه نرخ نیمایی قدرت خرید ارز دولتی سال گذشته نرخ دولتی بخش خصوصی نرخ نیما خواهد شد دو سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۴۵۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد

به گزارش خبرگزاری مهر، علی بهادری جهرمی سخنگو و دبیر هیأت دولت با اشاره به افزایش تجارت خارجی کشور در ماه گذشته، تصریح کرد: بر اساس گزارش گمرک ایران، تجارت خارجی کشور در فروردین ماه ۱۴۰۳ با رشدی ۴۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

وی اضافه کرد: تراز تجاری در فروردین ماه که بخش عمده‌ای از آن در کشور ما با توجه به آغاز سال جدید تعطیل است، حتی بدون احتساب نفت نیز مثبت شد.

گفتنی است؛ تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

از مجموع صادرات و واردات کشور، ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

کد خبر 6095892

دیگر خبرها

  • اقتصاد کانادا غافلگیر شد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • رقص هماهنگ مهران مدیری و محمدرضا شریفی‌نیا در فیلم «دایره زنگی» (فیلم)
  • رانت ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • قیمت دلار در بازار باز هم پایین تر می آید؟
  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • آذری جهرمی: سکوت جناب آقای میرسلیم جالب است!
  • روند کاهشی نرخ ارز ادامه دارد؟
  • آمار شوکه‌کننده از تجاوزات اشغالگران به بخش کار و اقتصاد غزه